sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Gluteenittomat kauraporkkanasämpylät

Mulla oli leipä loppu ja piti alkaa tekeen sämpylöitä. No sit selvis, et mulla oli jauhoja vaan semmonen pussin loppu. Se ei ehkä ole paras asetelma alkaa kokeileen jotain uutta ohjetta. Olin nimittäin ajatellut tehdä porkkanasämpylöitä. No määhän sit punnitsin sen jauhomäärän ja aloin tekeen sillä ajatuksella, et jauhoja on tuo määrä käytettävänä.

Gluteenittomat kauraporkkanasämylät

4 dl vettä
1 tl suolaa
1/2 dl auringonkukansiemeniä
1/2 dl pellavansiemenrouhetta
1/2 dl sokerijuurikaskuitua
2 dl puhdaskaurahiutaletta
1 tl siirappia
vajaa 1 rkl psylliumia
n. 80 g karkeaa porkkanaraastetta
1 pss kuivahiivaa
205 g Semperin Whitemix -jauhoja :)
1/2 dl oliiviöljyä

Sekoita kuumaan veteen suola, auringonkukansiemenet, pellavansiemenrouhe, sokerijuurikaskuitu, kaurahiutaleet, siirappi ja psyllium sirotellen pintaan. Anna turvota pöydällä noin 10 minuuttia. Lisää porkkanaraaste, osa jauhoista, joihin on sekoitettu kuivahiiva. Alusta loput jauhot taikinaan ja lisää oliiviöljy.

Nostele kahden lusikan avulla sämpylät pellille. Anna kohota liinan alla noin puoli tuntia. Paista 225 asteessa, kunnes sämpylät ovat saaneet pintaan ja pohjaan väriä.

 
 
 
Mää oon käyttänyt nyt viimeaikoina Risentan psylliumia. Tykkään enemmän sen rakenteesta kuin esimerkiksi Farinan. Risentan pussissa myytävä psyllium on rakenteeltaan enemmän hiutalemainen kuin jauhomainen. Se ei mene niin helposti "paakkuina" nesteeseen. Vaikka mun jauhojen vähyys vaikutti taikinan tekemiseen, niin silti tuli hyviä sämpylöitä. Laitan myöhemmin päivitetyn ohjeen, jos teen isomman annoksen ja muutan siihen jotain ainemääriä. Seuraavalla kerralla testaan vielä sen, että onko merkitystä onko minkä firman kuivahiiva. Mulla on pieni epäilys siitä, mutta katotaan testauksen jälkeen, mitä mieltä sitten olen. Maistuvia ja hyviä sämpylöitä tuli tälläkin kertaa joistakin epäilyksistä ja rajoituksista huolimatta. 
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti