Yritin Suomeen palattua valmistaa niitä tuosta normikauppojen tapioca-tärkkelyksestä. Ne ei onnistunut alkuunkaan sillä. Nämä argentiinalaiset chipat oli semmoisia ilmavia, sisältä juustoisia palloja. Nyt olen nähnyt niitä myytävän Citymarketissa pakastealtaassa. Ne on mun mielestä maultaan ja rakenteeltaan pitkälle sen makuisia ja rakenteisia. Ne löytyy pakastealtaasta sieltä, missä on myös leivät yms.
Nyt eilen huomasin Iltasanomien nettisivuilla linkin gluteenittomiin tortilloihin (Ruokalan reseptejä). Siellä oli mainittu valkoinen maissijauho, masa harina. Aloin googlettaan sitä, niin siitä kerrottiin, et on villimaissista kuivattamalla ja jauhamalla valmistettu jauho. Aidot meksikolaiset tortillat valmistetaan näistä. Suomessa tätä jauhoa myy Ruohonjuuri-kaupat (nyt oli kaikista pääkaupunkiseudulla loppu) ja sit ainakin osa Helsingin etnisistä kaupoista.
Mää kävin vuosi sitten Tunisiassa ja siellä valmistettiin hotellissa itse leipomalla maissileipää, joka oli aivan mielettömän hyvää. Selvitin siellä hotellilla reseptin ja kävin hotellin johtajan kanssa ostamassa sitä jauhoa mulle kotiinviemiseksi. Se oli väriltään lähes valkoista ja siitä leipomalla taikina ei ollut liisterimäistä, vaan normaalin hiivataikinan tuntoista. Kun nämä jauhot sitten loppuivat, en löytänyt Suomesta vastaavaa jauhoa.
Tänään sitten menin tuonne Hakaniemeen käymään noissa aasialaisissa kaupoissa. Löysin sieltä cassava-jauhoa ja valkoista maissijauhoa.
Chipat
500 g cassava-jauhoa
0,5 rkl suolaa
3 kananmunaa
50 g voita
maitoa
appelsiinimehua
175 g juustoraastetta
Laita jauhot kulhoon ja sekoita niiden sekaan suola. Tee jauhojen keskelle kuoppa, johon lisäät kananmunat ja voin. Nypi jauhot, kananmuna ja voi muruseokseksi. Lisää n. ruokalusikallinen appelsiinimehua. Lisää maitoa niin, että saat kiinteän taikinan, joka irtoaa kulhon reunoista ja käsistä, mutta tuntuu kuitenkin hieman kostealle. Lisää juustoraaste ja vaivaa se taikinaan. Ota taikinasta palanen ja puristele sitä hyvin. Tee sen jälkeen siitä pötkö. Huomaat, jos et ole puristellut taikinaa riittävästi, se halkeaa pyöritettäessä siitä pötköä. Tiivistä taikinaa lisää. Leikkaa noin 2 cm:n kokoisia paloja ja laita ne voidellulle pellille. Paista 250 asteessa niin, että leivonnaiset saavat väriä pintaan.
Käytin tällä kertaa juustoraasteena Emmentalraastetta, mutta perinteisissä argentiinalaisissa juustona on joko kokonaan 175 g Parmesan-juustoa tai sitten 75 g Parmesanin lisäksi 50 g Manchego-juustoa ja 50 g Sardinian juustoa.
Mun chipat eivät edelleenkään ole ihania pehmeitä juustopalloja, mutta ihan hyvän makuisia ja rakenne on semmoinen ettei murene, mutta mun makuun liian tiivis :).
Tässä juustoinen chipa
Tässä versio, johon laitoin sisälle jauhelihaa
Tähän versioon lisäsin jauhelihan taikinan sekaan.
Noita chipoja on tosiaan myös tuommoisia, että niistä on tehty vähän pasteijan tyylisiä, jolloin siellä on sisällä täyte. Se lisäksi voi esimerkiksi jauhelihaa, pekonia, salamia, kinkkua tai kasviksia lisätä sinne taikinan joukkoon ja niistä saa lisää makua.
Näitä chipoja voi pakastaa raakana. Jos teet ison annoksen, niin kannattaakin pakastaa raakana, koska tuoreena, lämpimänä nämä ovatkin parhaita.
Jos teillä jollakulla on parempi ohje chipoihin, niin otan mielelläni vinkin vastaan.




Ei kommentteja:
Lähetä kommentti